Suomen ongelma on vähäiset investoinnit, etenkin ns. aineettomaan pääomaan eli esimerkiksi uusien digitaalisten tuotteiden tai kansainvälisten brändien kehittämiseen (1). Suomi elää viennistä, ja kuihtuu nykyisellä kehityksellä, jossa meidän vientituotteiden jalostusarvo on laskenut. Tutkimusta ja kehitystä on, mutta liian vähän siitä tuotteistetaan ja viedään kansainväliseksi liiketoiminnaksi asti.
Startup-yhteisö on ehdottanut, että Suomen huomattavasta eläkerahastojen varallisuudesta tulisi sijoittaa osa kotimaisiin kasvuyrityksiin, pörssin sijasta (2). Tämä onkin varteenotettava ehdotus, kun Suomessa ei ole muuten paljoa pääomia. Eläkerahastosijoitukset voivat olla pitkäjänteisiä, mitä tarvitaan maailmanluokan tuotteistamiseen ja myyntiin.
Oulussa on useita menestyksiä viime vuosilta ja uusien yritysten markkina-arvo täällä on kasvanut usealla miljardilla, pelkästään Ouran arvotus kasvoi vuoden 2022 2,3 miljardista joulukuun 2024 5,2 miljardiin. Tämä on tulosta pitkäjänteisestä työstä.
Paikallisesti Oulun yliopistolla on huomattava sijoitusvarallisuus, n. 220 miljoonaa. Se on sijoitettu pitkäjänteisesti, tavoitteena vakaa tuotto. Osa sijoituksista menee myös uusiin kasvuyrityksiin, mutta vain Yhdysvaltoihin, joissa niihin sijoittamista on organisoitu. Ehdotan että BusinessOulu ja esim. oululainen yrityshautomo Kielo Growth ottaisivat asiasta koppia niin, että Oulun yliopisto voisi sijoittaa myös paikallisiin yrityksiin.
Startupeihin ja riskisijoittamiseen yleensäkin kuuluu myös epäonnistumiset: sijoitettu raha vain menetetään. Niihin ei tietenkään kannata laittaa isoa osaa eläkkeistä tai yliopiston toimintaa turvaavista, tuottavista sijoituksista. Hyvin pieni esim. muutaman prosentin osuus olisi kuitenkin jo paljon. Idea on että jos yksi menestyy isosti, se kattaa kymmeniä epäonnistumisia moninkertaisesti.
Erityinen juju yhteiskunnan varojen paikallisessa sijoittamisessa on kuitenkin muut hyödyt: uuden liiketoiminnan kehittämiseen käytetyt rahat eivät mene hukkaan, sillä ne työllistävät, osa tulee heti takaisin eläkemaksuina ja tuloveroina, ja starupit usein myös käyttävät alueen palveluja niin alihankintaan kuin myös lounasravintoloita ym. Tällöin raha kiertää paikallisesti ja elävöittää koko kaupunkia. Lisäksi jos vaikka tuleekin konkurssi, tai uusi yritys lopetetaan muuten, yrittäjät ja työntekijät ovat oppineet todella paljon. Yrittäjäpohjalta on tottunut ottamaan vastuuta ja ratkomaan ongelmia hankalissakin tilanteissa. Entiset yrittäjät ovat valmiita vetämään haastavia projekteja palkkatöissä ja työllistyvät hyvin vastuullisiin tehtäviin.
Ruohonjuuritasolla, perustulo olisi yksi tapa investoida monenlaiseen yrittämiseen ja työllistämiseen. Kaiken yrittämisen ei tarvitse olla korkean teknologian tuotekehitystä, vaan pieni palveluyrittäminen vaikka vain itsensä tai pari muuta työllistämällä on todella arvokasta. Perustulon myötä esimerkiksi joku työtön voisi tienata lisää vaikkapa korjaamalla pyöriä 50€/kpl, ja jo 10 huoltojobia kuukaudessa olisi hyvätulo työttömyyskorvauksen päälle. Tämä ei olisi pois mistään. Toiminta voisi alun jälkeen myös kehittyä niin että korjaaja työllistyisi täysin, tienaisi ihan hyvin, ja kenties voisi alkaa työllistää muitakin. Nykyjärjestelmässä ihmisten täytyy varoa aktiivisuutta, koska sitten voi menettää tuet.
Perustulo ei ole edennyt valtion tasolla sitten Sipilän hallituksen pienen kokeilun, mutta Oulu voisi toteuttaa sen ensin itse. Tuore analyysi kunnan mahdollisuuksista toteuttaa perustulo kuitenkin toteaa että sekin vaatisi lakimuutoksia (3), mutta niitähän voi ehdottaa.
Lähteitä
(1) ”Suomessa investoinnit aineettomaan pääomaan ovat supistuneet viime vuosina, sekä koko talouden tasolla että yrityksissä. Erityisen suuri Suomessa on yritysten T&K-investointien pudotus. Ruotsi sen sijaan investoi ja kasvaa erityisesti aineettomilla investoinneilla.” https://www.sitra.fi/julkaisut/suomen-talouden-haaste-numeroiden-valossa/#esipuhe
(2) ”Eläkerahastojen varojen ei tulisi valua kansainvälisiin pörsseihin, vaan ne tulisi ohjata suoraan kotimaan yrityksiin, kirjoittaa Riikka Pakarinen.” ”Tarvitsemme pitkäjänteisiä sijoittajia, joiden avulla startupit voivat kasvaa Suomesta käsin globaaleille markkinoille isoiksi yrityksiksi, kirjoittaja toteaa.” https://www.kauppalehti.fi/uutiset/elakeuudistus-voisi-hyodyttaa-enemman-suomalaista-taloutta/d9c5afa7-3414-43d1-8cb4-7707d6afab3a
(3) Analyysi: Voiko kunta maksaa perustuloa? (21.3.2025) https://ajatuspajavisio.fi/ajankohtaista/analyysi-voiko-kunta-maksaa-perustuloa/